Ομιλία του Βουλευτή Λάρνακας κ. Γεώργιου Προκοπίου, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για το 2021



Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Βρίσκομαι σήμερα σ’ αυτό το βήμα έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους της ευθύνης που φέρουμε όλοι μας τούτες τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας.

Πρώτιστο μέλημα και ευθύνη όλων μας, παραμένει η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών δεδομένου ότι η αξία της ζωής δεν αποτιμάται με οποιοδήποτε κόστος.

Δυστυχώς, όμως η χρονιά που διανύουμε αλλά και η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 είναι κρίσιμες για την Κυπριακή Οικονομία καθώς γίνεται υπό την σκιά των έκτακτων μέτρων και την πανδημική κρίση, της νόσου COVID-19, που επηρεάζει άμεσα την πραγματική οικονομία της Πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε ενώπιον μια πρωτόγνωρης πανδημίας που επηρεάζει καθοριστικά τις δυνατότητες του ίδιου του κράτους, ενώ τα τελευταία χρόνια η πορεία της οικονομίας βρισκόταν σε ρυθμούς ανάκαμψης, η πανδημική κρίση έχει οδηγήσει την Κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ύφεσης της τάξης -5,5%, με δυσάρεστες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς οι ουσιαστικές θυσίες και η συμβολή του λαού μας, τα τελευταία χρόνια στην αναστροφή της κακής εικόνας της οικονομίας μας, μετά και την κρίση του 2013, θα χρειαστεί να επαναληφθούν για να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μέσω γενναιόδωρων κοινωνικών παροχών και σχεδίων ανάκαμψης, τον κυπριακό λαό και ειδικά τις πιο ευάλωτες ομάδες και τον ιδιωτικό τομέα και όλους αυτούς που επηρεάζονται και έχουν πληγεί περισσότερο. Θα πρέπει να ληφθούν, άμεσα, στοχευμένα μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της συνεχιζόμενης αυτής κρίσης. Επίσης επιβάλλεται να αναπτυχθούν οι παραμελημένοι τομείς, της αγροτιάς, των γεωργίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και να στηριχθεί η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι η αβεβαιότητα ως προς την διάρκεια, την έκταση, αλλά και την ένταση της κρίσης αυτής, που είναι απότοκο της πανδημίας.

Για τους κινδύνους αυτούς, προειδοποιήσαμεν και καταθέσαμε σειρά προτάσεων, που εμείς, ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θεωρούμε ότι μπορούν με γρήγορα αντανακλαστικά και την υιοθέτηση αυτών των σωστών μέτρων και προτάσεων ώστε να αποτρέψουν πολλά δεινά. Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κάποια από αυτά που καταθέσαμε, υιοθετήθηκαν από μέρους της Κυβέρνησης και εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του 2021, όπως :

· Αύξηση στα επιδόματα για τους καλλιτέχνες. · Επιπρόσθετο ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. · Πετύχαμε διαφοροποίηση των κριτηρίων ένταξης νεαρών ζευγαριών στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών-Μειονεκτούντων και ακριτικών Περιοχών. · Επίσης παλεύουμεν για να δικαιωθούν οι άνθρωποι αυτοί που τους κούρεψαν τα Ταμεία Προνοίας τους, αν και το Κράτος, τους είχε υποσχεθεί και αναμένουμεν την θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης. Αναφορικά με το Σχέδιο Εστία, στόχος του οποίου ήταν και είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, πρέπει να υπάρξει ευελιξία στην εξέταση των αιτήσεων και να δοθεί διέξοδος σε αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια ,στους μη βιώσιμους δανειολήπτες, δηλαδή τους πολίτες αυτούς, που πραγματικά έχουν ανάγκη, με ένταξη τους σε συμπληρωματικά σχέδια. Εξάλλου αυτό, πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα από ένα Κράτος Δικαίου και πρόνοιας, να τους προστατέψει .

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δυστυχώς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα Κυπριακά δεδομένα.

Η πατρίδα μας, μια χώρα που πριν μερικά χρόνια την ζήλευαν και τα πιο ανεπτυγμένα κράτη, για την ευημερία και για το υψηλό βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Σήμερα, δυστυχώς αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν κάτω, ή στο όριο της φτώχειας. Άλλοι συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους , τις επαγγελματικές τους στέγες, τις περιουσίες τους. Άλλοι αναζητούν βοήθεια για να ταΐσουν τις οικογένειες τους στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα συσσίτια.

Σήμερα, οι άνεργοι ανέρχονται περίπου σε 33 χιλιάδες, ενώ το φάσμα της ανεργίας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότεροι πολίτες, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, ενώ τα Κυπριακά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα με δυσκολίες στην αποπληρωμή βασικών υποχρεώσεων και αναγκών τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Υποκλινόμαστε στην καρτερία και στις θυσίες του λαού μας, αφού η συμβολή του ήταν ουσιαστική στη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας του τόπου μας. Παράλληλα επισημαίνουμε για πολλοστή φορά, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας του 2013, που εδώ και 7 χρόνια, να βρίσκονται ακόμη ελεύθεροι χωρίς τις οποιεσδήποτε συνέπειες. Οι ένοχοι του οικονομικού εγκλήματος έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί παραδειγματικά ώστε να επέλθει η κάθαρση και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, δηλώνει ακόμη μια φορά πως πρέπει η κατάσταση αυτή να αλλάξει, λειτουργώντας προδραστικά και όχι μόνο αντιδραστικά. Δεν επιτρέπεται σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να μαστίζεται από οικονομικά σκάνδαλα, διαπλοκή και διαφθορά, όπως την λίστα Λαγκάρτ, Panama Papers και πρόσφατα την λίστα Γιωρκάτζιη και τα χρυσά διαβατήρια, με κίνδυνο την κατάρρευση των θεσμών του ιδίου του Κράτους μας.

Δυστυχώς, ο κόσμος με αυτά που ακούει κι βλέπει, για κάποιους που εμπλέκονται σε τούτα και δικαιολογημένα απεχθάνεται και απαξιώνει γενικά, τους θεσμούς, τους πολιτικούς , τους αξιωματούχους και δυστυχώς, μας βάζει όλους στο ίδιο καζάνι.

Έ, όχι κυρίες και κύριοι, δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι και έτσι όπως νιώθω εγώ, πιστεύω ότι εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία από εσάς και δεν είναι δίκαιο να μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι, γιατί ούτε σε λίστες είμαστε, όλοι μέσα, ούτε σε καταλόγους και ούτε σε κανένα σκάνδαλο ή σε διαπλοκή. Γι’ αυτό απαιτούμεν την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση με διαφάνεια, ώστε οι ένοχοι να εντοπιστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου, έτσι ώστε να καθαρίσει αυτή η μπόχα, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία από την κοινωνία των πολιτών και να σταματήσει ο διασυρμός του Κράτους μας στο εξωτερικό.

Για αντιμετώπιση και εξάλειψη των σκανδάλων, την διαφθορά και την διαπλοκή, εμείς ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ΑΜΕΣΗ ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που θα περιορίσουν και θα αντιμετωπίσουν όσο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την διαπλοκή και την διαφθορά.

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συνεχίζοντας, θα επικεντρωθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες μετέχω, καθώς και σε θέματα που αφορούν την εκλογική μου περιφέρεια, συνεχίζοντας να εξασκώ πιέσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν μέχρι σήμερα.

ΑΜΥΝΑ

Ο προϋπολογισμός για την άμυνα, δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ένας προϋπολογισμός ίσα-ίσα συντήρησης και όχι αναβάθμισης της Αμυντικής μας θωράκισης. Το είπαμε και θα εξακολουθούμε να το λέμε: Η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας επιβάλλεται να εξελιχτεί και να επεκταθεί.

Τα δεδομένα είναι μπροστά μας. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συνθήκες ημικατοχής, με μια Τουρκία να προκαλεί και να μας απειλεί καθημερινά, όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις.

Η Τουρκία δεν έχει αποκρύψει ποτέ τις προθέσεις της. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο FIR, η εισβολή της στην ΑΟΖ μας, οι συνεχείς προκλήσεις στην Ελλάδα, η εισβολή της στη βόρεια Συρία στη Αρμενία , μέσω του Αζερμπαϊτζάν , η αποθράσυνση της με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων και η τελευταία θρασύτατη και προκλητική της ενέργεια στην περίκληστη περιοχή των Βαρωσίων, επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω, έχοντας έτσι ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του Ελληνισμού. Αναμφίβολα, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο και για τούτο με πνεύμα καλής θέλησης επιδιώκουμε το διάλογο για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Ουδείς διαφωνεί με αυτό. Όμως αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να φροντίζουμε για την αμυντική μας θωράκιση, ως αποτρεπτικό παράγοντα ασφάλειας, αλλά και διαπραγματευτικής ισχύος. Χωρίς ικανοποιητική αμυντική θωράκιση, είμαστε ευάλωτοι στις ορέξεις του νεοσουλτάνου και κινδυνεύει η εθνική μας επιβίωση.

Υπενθυμίζω επίσης ότι οι Τούρκικες δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων τους.

Με αυτές τις πρακτικές του Τούρκου κατακτητή, επιβάλλεται άμεσα να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τα αμυντικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να αποτελεί μια δύναμη ευέλικτη, ταχυκίνητη, ενισχυμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, μια δύναμη αποτροπής.

Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για Δομική Αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και επανεπένδυση στην Άμυνα και ασφάλεια του κράτους μας.

Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του τόπου, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων καθώς επίσης και για αγορά νέων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται μεταξύ άλλων:

· Συγκρότηση εξοπλιστικού προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αεροπορίας, του ναυτικού και του αρματικού δυναμικού, μέσω της αξιοποίησης και ενίσχυσης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για νέους εξοπλισμούς.
· Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών χωρίς καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, έτσι ώστε ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός να φθάσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.
· Άμεση επικαιροποίηση και εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας.
· Αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας ενεργά την προοπτική αμυντικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.
· Αναβάθμιση υφιστάμενων και σύναψη νέων αμυντικών συμφωνιών συνεργασίας και με μη-ευρωπαϊκά κράτη, όπως Ισραήλ, Αίγυπτο και άλλες χώρες.
· Εξύψωση του ηθικού των Στελεχών του Στρατεύματος, με αξιοκρατικές προαγωγές στον προβλεπόμενο χρόνο.


YΓΕΙΑ

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, είναι ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων. Η έναρξη του ΓΕΣΥ έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία, αλλά χρειάζεται συνεχής εποπτεία και διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προβλέψεις του κράτους. Σήμερα σε μια μεταβατική περίοδο και την εφαρμογή της Β’ φάσης, που αφορά την δευτεροβάθμια περίθαλψη, υπάρχουν προβλήματα που σε βάθος χρόνου, ίσως επηρεάσει την βιωσιμότητα του ίδιου του Συστήματος, εάν οι καταχρήσεις που εντοπίστηκαν, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην διαδικασία αυτονόμησης των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, συνεχιστούν, χωρίς να γίνεται σωστή διαχείριση αυτών των προβλημάτων .Ενδεικτικά αναφέρω το μεγάλο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Λάρνακας, ιδίως στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, το οποίο χρειάζεται βελτίωση. Επίσης επιβάλλεται άμεσα να καλυφθούν οι ελλείψεις ειδικοτήτων γιατρών, όπως καρδιολόγους, νευρολόγους, εντατικολόγους και νεφρολόγους, για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας Λάρνακας, αλλά και Αμμοχώστου, καθότι το Νοσοκομείο αυτό, λόγω της πανδημίας, λειτουργεί σχεδόν μόνο για ασθενείς COVID. Είναι για όλα αυτά που υποστηρίζουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα Κρατικά Νοσηλευτήρια και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, για το καλό της υγείας του λαού μας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους Επαγγελματίες Υγείας για το θεάρεστο έργο που επιτελούν.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στον προϋπολογισμό του 2021 συμπεριλαμβάνονται μερικά κονδύλια που θα επιτρέψουν την συνέχιση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής για τη Λάρνακα, τα οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθούν κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Παράλληλα όμως, ως Βουλευτής Λάρνακας, θέλω να δηλώσω την απογοήτευση μου, γιατί μια σειρά από έργα υποδομής τα οποία μπορούσαν να υλοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις δεσμεύσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων, παρέμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα σήμερα λόγω και της οικονομικής ύφεσης, θα μείνουν πάλι στο στάδιο προγραμματισμού.

Παρόλα αυτά, καθηκόντως τα αναφέρω, γιατί αποτελούν πάγια αιτήματα της εκλογικής μου περιφέρειας, τα οποία και διεκδικούμε.

1. Ο παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, (Γ΄ και Δ΄ φάση). Επισημαίνω τουλάχιστον, ότι για την Γ Φάση έχει συμπεριληφθεί κονδύλι 1,400.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους της δαπάνης κατασκευής του και περιλαμβάνει το Τμήμα από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τον Κόμβο προς Πύλα. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια η οποία θα υλοποιείται τμηματικά.
2. Ο ημιτελής παρακαμπτήριος δρόμος Αλέξανδρου Παναγούλη, ο οποίος θα ενωθεί με τον υπεραστικό δρόμο προς την Αγία Νάπα.
3. Οι δρόμοι στην επαρχία που συνδέουν τις κοινότητες.
4. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου που θα συνδέει την περιοχή Μακένζυ με την Τουριστική ακτή Περβολιών μέχρι τον Φάρο Κιτίου.
5. Η ανέγερση του περιβαλλοντικού κέντρου Αλυκών, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
6. Η μη ολοκλήρωση των Αντιπλημμυρικών έργων.
7. Βελτίωση του οδικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές. Αναφέρω επίσης ότι στο αστικό κέντρο της Λκας αν και έγιναν βελτιώσεις στην ασφαλτόστρωση, εντούτοις πολλοί ακόμη δρόμοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση .

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η Πόλη και Επαρχία μας, μπαίνει στο περιθώριο, όσον αφορά την δημιουργία «Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Λάρνακα. Ένα πάγιο αίτημα μας, που μετά από σκληρό αγώνα και από πολλές προσπάθειες, καταφέραμεν, να παρθεί απόφαση από την Κυβέρνηση για δημιουργία της εν λόγω Σχολής, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν τούτοις, ενώ αναμέναμεν ότι το έργο αυτό θα ήταν στον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2021, εν τούτοις το έργο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, λόγω οικονομικού κόστους, αλλά όπως αναφέρθει, θα βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να καθορισθεί πότε θα υλοποιηθεί. Για μας είναι μια αρνητική εξέλιξη, απαράδεκτη και απογοητευτική.

Το θέμα αυτό, δεν θα το αφήσουμε έτσι και όλοι μαζί οι φορείς της Λάρνακας, ενωμένοι θα συνεχίσουμεν τις προσπάθειες μας και δυναμικά θα διεκδικήσουμε το δίκαιο της Πόλης μας, για την υλοποίηση του έργου αυτού. Φτάνει πια οι εκάστοτε Κυβερνώντες να αντιμετωπίζουν την Λάρνακα, ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας.

Αναφορικά με το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας, όπου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της Λάρνακας που χρονίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, εκφράζω την ικανοποίηση μου, διότι προ ημερών υπογράφηκαν τα συμβόλαια μεταξύ του Κράτους και την επιτυχούσα Κοινοπραξία. Ελπίζω όμως το έργο να υλοποιηθεί ,εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λκας, αλλά θα εμπλουτίσει και το Τουριστικό προϊόν της Κύπρου .

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και όλοι μας, ως πολιτεία, οφείλουμε περαιτέρω να μελετήσουμε μέτρα και τρόπους, τόσο για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, όσο και για στοχευμένη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, (των ανέργων, των προσφύγων, των παθόντων, των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των χαμηλοσυνταξιούχων) και όλων των άλλων χαμηλόμισθων, της μεσαίας και μικρομεσαίας εισοδηματικής τάξης. Κλείνοντας, με την ευκαιρία των γιορτών, εύχομαι, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό, υγεία, ευτυχία και κάθε καλό. Εύχομαι επίσης, ο νέος χρόνος να βρει την Πατρίδα μας, καθαρή από την πανδημία, ελεύθερη και ευημερούσα.

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμεν.

Σας Ευχαριστώ.

16 Δεκεμβρίου 2020

x
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας. Διαβάστε το Cookie Policy. . Aποδέχομαι